Přeskočit na obsah

Adéla Plchová: Dokud můžu, budu jezdit jako účastník!

Kdokoliv, kdo by to přečetl, by si s  tím nic nespojil, ale když já přečtu slovo Ambroziáda, vybaví se mi ty báječné dny, kde můžete být samy sebou. Nikdo tady nekouká na to, jestli na sobě máte tričko od Guessu nebo obyčejné triko z  New Yorkeru z výprodeje. Nikdo tady nekouká, jestli máte postavu jako Kylie Jenner a nebo že tak prostě nevypadáte. I když máte třeba nějaké nedostatky, tak to nikoho nezajímá. Já sama to nechápu, ale na Ambro jezdí celkově jenom super lidi. Kdybych nejezdila na Ambro, tak bych nevěřila, že se můžete takhle rychle s  lidmi sblížit a pak dokonce obrečet, že jedete domů.  

Když jsem jela na Ambroziádu poprvé, tak jsem se strašně moc bála, ale rychle jsem zjistila, že to bylo zbytečné. Rozhodujete se o tom, jestli jet nebo radši zůstat doma? Jeďte! Nebudete litovat, ba naopak! Tolik skvělých lidí a atmosféry nikde jinde nezažijete. Nejvíc jsem se bála toho, že se nebudu mít s  kým bavit, ale hned se všechno obrátilo. Hned první den, co se jen tak rozkoukáte, vám vaše ovečka rozdá čísla, která stejně do třetího dne zapomenete.  

Ještě, než jsem začala jezdit na Ambroziádu, jsem byla taková, že jsem se za sebe i někdy u některých věcí styděla. Ale Ambroziáda mě nabudila sebevědomím a naučila jsem se mít ráda sama sebe, takovou, jaká jsem. Nejenom tohle, ale i po stránce dovedností jsem se naučila i lépe hrát. Také používat svoje emoce a celkově se lépe vyjadřovat, komunikovat s  lidmi, a dokonce jsem ztratila i více trému. Ano i toho jsem se bála. Pamatuji si, že když jsem jela poprvé na Ambroziádu, tak jsem měla obrovský problém s  trémou. Proto jsem se přihlásila na herecký ateliér a odtamtud mám vážně skvělé vzpomínky. Tenkrát jsme vytvořili a zpracovali horrorové divadlo Stromy. Ještě doteď si pamatuju svůj scénář. Hrála jsem matku, která poučovala svého syna, aby nechodil za starou babkou, která údajně proměňuje lidi ve stromy. No, co si budeme, stejně tam vlezl a proměnil se ve strom. Byl to fakt skvělý horror! Také mi hodně pomohla Talent Show, na kterou jsem se dostala poprvé a mám z  toho super zkušenosti. Chtěla jsem předvést můj zpěv. Moc se to nepovedlo, vystupovala jsem ukulele, a to se rozladilo a mě to jednoduše neznělo jak mělo. Tenhle rok to chci zkusit znova, tak mi držte palce. Celkově jsem byla na Ambroziádě 7x a nikdy jsem neřekla, že byla strašná. Moje první podzimka – zároveň i moje první zkušenost s filmem (Was) Tam jsem teprve pochopila celou týmovou práci, kterou celý týden procházíte. Týmová práce je na Ambroziádě jedna z  nejdůležitějších věcí. Jen si představte, jak by se vám pracovalo s  člověkem, který jenom kouká do telefonu a vůbec se nezapojuje. No špatně! Taky se nám to při jednom filmu stalo, ale všechno se vyřešilo. 

Nejradši doteď vzpomínám na letní Ambroziádu 2019 v  Hradci Králové. Byli jsme skvělá parta, která spolupracovala, a ještě k  tomu jsme se sešli všichni, co jsme se už znali. Nechci nějak ponižovat ostatní lektory, ale měli jsme Lukáše Roubíčka, a to byl vážně nejlepší lektor, kterého jsme mohli dostat. Jestli se vážně chcete dozvědět něco o filmu, jednoznačně nejlépe vám všechno vysvětlí Lukáš Roubíček. U něj si zkusíte všechno, i když se vám nechce. Lukáš vás k  tomu vždycky dostane a vy si to nakonec ještě užijete. Nepovede se vám něco? Nevadí! Řekne, že máme čas, a že se to sjede ještě jednou. Celkově nejvíc toho vím od něj. A hodně mě překvapilo, že dělá i skript. Lukáši, jestli tohle čteš, tak seš borec! Nejvíc na tuhle Ambroziádu vzpomínám. 

Ambroziáda ale není jenom v  České republice, ale v  zimě také ve Francii v La  Normě. A to je teprve zážitek! Skvělé lyžování, klid a filmování. Ve Francii s  Ambro jsem byla zatím jen dvakrát a je to vážně super! Odpočinek od všeho, teda když nebydlíte ve třetím patře na Tetrasu a táhnete tam každý den nahoru lyže A tam se nic nemění, opět skvělá parta. Žádné hádky. Bydlíte spolu v  pokoji, který vypadá po 3 dnech jako skládka, protože nikdo nehodlá jít vynést koš. Všichni na  pokoji koukáte večer na film, který stejně nedokoukáte, protože u toho usnete. A takhle to jede celý týden. Máte strašný hlad, ale nic na apartmánu nemáte? Jdete narychlo do obchodu a koupíte si Mikado a rovnou si nakoupíte dobroty i na noc. Jedete si v  pohodě na snowboardu a najednou je tam boule od lyžařů a vy se vyválíte? Ano, to je Francie. I přes to, že kvůli koroně jsme tenhle rok neměli Karaoke Show ani Just Dance party, Nika se stejně postarala o zábavu. Celou Francii se těšíte na tortilly od Kačky, kdy se neskutečně přejíte. A vždycky po jídle se rozhodne, kdo bude mýt nádobí. Většinou se toho chytnu já a náš známý Feros. Normální lidé myjí nádobí v  umyvadle, ale my to myjeme ve vaně. A nevadí, že máme mokré ponožky a nebo že omylem něco rozbijeme. No, stává se. Ve Francii je hlavní ale i to lyžování. Sjezdovky jsou tam úžasné a máte strašně moc na výběr. Vaše kamarádky chtějí jet na černou, ale vy se na to prostě necítíte? Tak to objedete po červené a dole se s  nimi potkáte. Jste unavení na sjezdovce a máte pocit, že vám odumírají nohy? Čeká vás malá krásná hospůdka, ve které si dáte vynikající horkou čokoládu za 4 eura. Ale vážně to za to stojí!  A nejlepší je si k  tomu dát hranolky, které stojí krásných 5 eur.  Z  tohoto roku máme vážně dobrej film, který zobrazuje, jaké nesmysly vlastně děláme na internetu, a jak by to vypadalo v  realitě. Určitě se koukněte – Asociální generace.  

Do budoucna plánuju začít být i praktikantem. Vím, že je to dřina, ale vyzkoušet se má všechno a já se na to i těším. Každopádně si teda radši ještě několikrát chci užít Ambroziádu jako účastník. Ambroziádu bych doporučovala všem, kteří se chtějí naučit nejenom hrát, ale i tančit, zpívat atd. Tady si vždy vyberete! Zároveň poznáte skvělé lidi, se kterýma můžete pořád sdílet svůj život. Troufnu si říct, že Ambroziáda změnila můj život! Připadám si více výjimečná, mám větší sebevědomí a okolo sebe stále více a více skvělých lidí. Radím Vám, neseďte doma a vyrazte na jakoukoliv Ambroziádu, nebudete litovat. Díky, že existuje!