Přeskočit na obsah

Katka Nastoupilová: Kreativní chvilka s Káťou

Tak jo, jak začít. Kdybych byla na Ambroziádě, asi bych začala větou: „Ahoj jmenuji se Katka a jsem vaše oddílová vedoucí.“

Dneska tu ale nebudu psát o tom, jaký to je být oddílová vedoucí. Nebudu psát ani o tom, jak jsem se k Ambroziádě dostala, ani o tom kolik skvělých přátel jsem poznala nebo kolik jsem se toho za ty roky naučila a nebudu psát ani o tom, jak moc je pro mě Ambroziáda důležitá. Jednak si myslím, že to velká část z Vás ví, tu další část to podle mě vůbec nezajímá a pokud to někdo z Vás neví a zajímá ho to, tak mi napište a já Vám moc ráda odpovím.

A o čem tedy vlastně budu psát? Vzhledem k tomu, že máme zavřenou školu a zrušili mi i brigádu, mám poměrně dost volného času. Možná víc, než bych chtěla. A abych se zabavila, řekla jsem si, že se naučím batikovat. Dost jsem přemýšlela nad tím, jestli zvolit klasickou vázanou batiku nebo batiku za studena, co budu batikovat, jakými barvami atd. A rozhodla jsem se, že budu batikovat prostě tím, co najdu doma. Pobrala jsem pár starých/zničených ambroziádních triček a tradaaa, tady je výsledek (ale předem varuji, nejsem žádný profík a tohle jsou mé první pokusy).

1. KROUŽKY Z KURKUMY

Předem upozorňuji, že pokud budete někdy pracovat s kurkumou tak si na sebe vezměte nějaký pracovní oblečení, protože budete mít všechno žluté. Kurkuma šíleně barví a nejde moc dobře dolů. A taky pokud budete kurkumové tričko prát, tak jedině v ruce, pokud nechcete mít všechno oblečení žluté! Já jsem to sice dávala do octové lázně (je to jen voda s octem, ale octová lázeň zní líp), ale barvu to stejně pouští.

2. SPIRÁLA Z VÍNA A KURKUMY

Původně to měla být růžová spirála ze zbytku (cca 1 dcl) červeného vína. Jenomže hned na to jsem dělala i kurkumové kroužky. Omylem jsem se tohoto trička dotkla, když jsem měla ruce od kurkumy a najednou tam byl žlutý flek, co nešel dolů. Tak jsem se naštvala, znova jsem triko převázala a přebarvila jsem ho ještě kurkumou. Ale teda už jen úplně malinkým množstvím, protože jinak by tam ta růžová nebyla vidět už vůbec

3. VOLNÁ BATIKA SAVEM

Tohle je asi ten nejjednodušší způsob batiky. Prostě jen zmačkáte tričko, nějak ho zavážete, pošplícháte savem a hotovo. Je to rychlé a nic tím nezašpiníte. Volná batika mě obecně baví asi nejvíc, protože nikdy dopředu nevím, co z toho vznikne a vlastně se to asi ani nedá pokazit.

4. SKLÁDANÁ BATIKA KÁVOU (LÓGREM)

A toto je můj zatím poslední výtvor. Přijde mi to jako super využití lógru z kávy.

Pokud jste dočetli až sem, tak jsem moc ráda a děkuji za to. A jestli jsem Vás třeba nějak inspirovala, tak za to jsem ráda ještě víc.

Mějte se krásně a buďte na sebe opatrní!

Těším se na Vás na některém z turnusů Jarní nebo Letní Ambroziády 2021!

S láskou vaše Káťa Nastoupilová