Přeskočit na obsah

Laura Levko: A co je ten nápad?

Čauky!

Já jsem Laura, a chci vám říct něco o nápadech. Jak je dostat, proč je dostáváme a podobně. Před dvěma lety, jsem na to s mými kamarády dělala rozsáhlý výzkum do soutěže, které jsme se nakonec ani nemohli účastnit. Jsem moc ráda, že vám to můžu předat alespoň tady, protože v uměleckém prostředí se tohle téma rozhodně neztratí.

Co je to vlastně ten nápad?

Nápad je něco, co vychází z vaší kreativity a spojení souvislostí. Může vám vyřešit/usnadnit situaci. Ale může to být taky nápad na téma knihy/článku. Napadnout vás může cokoliv. Co se týče uměleckého prostředí, tady platí: originální nápad – dobrý nápad.

Odkud dobrý nápad přichází?

Skvělý je brainstorming, obzvlášť ve více lidech. Sednete si dohromady, a házíte postupně všechno, co vás napadne. Nasloucháte si a reagujete na myšlenky ostatních svými novými. Musí platit, že žádná myšlenka není špatně. Pokud byste odsuzovali při brainstormingu něčí myšlenky, přestane je říkat, ostatní nemají impuls pro další myšlenky a brainstorming padá.

Pokud nápadů máte dost, ale nevíte, který je dobrý (nebo jestli vůbec) je fajn myšlenková mapa. Na papír si sepíšete vaše nápady a kam by vedly, plusy a mínusy. U některých by vás toho moc napadat nemělo a u jiných by se měl spustit proud myšlenek.

Pokud se věnujete psaní, je super si třeba říct, jak by scéna vypadala, kdyby byla úplně naopak. Nebo si vezměte jedno vám velmi blízké téma, a zkombinujte ho s úplně nejvíc náhodným. To už ale zabíhám jinám, do tvořivého psaní. To je zase na příště.

Co když nápad pořád nepřichází?

Asi všichni jsme se někdy zasekli. A jestli ne, tak vám můžu slíbit, že to přijde. Nechte mě vám nastínit, co se děje ve vašem mozku. Máme 5 mozkových vln. Alfa, Beta, Gama, Delta, Théta. Do Gamy se dostáváme v maximálně vypjatých situaících (např. autonehoda). V Deltě jsme v nejhlubší fázi našeho spánku nebo v bezvědomí, když naše tělo vnímáme jen minimálně. Thétu prožíváme při meditaci nebo odpočinku. Nás teď bude zajímat jen Alfa a Beta.

Betě jsme většinu dne. Je to naše běžné přemyšlení, soustředěnost, stres nebo třeba brainstorming. V Betě přemýšlíme velmi logicky a jednosměrně. Když jsme v Betě, zapojujeme především levou hemisféru, kdežto tvořivost apod. ovládá ta pravá. Od toho je tu Alfa. Když jsme v Alfě, jsme uklidnění, uvolnění a dominuje naše pravá hemisféra, kterou potřebujeme na naše originální nápady. V Alfě jsme například ve sprše, na záchodě, v autobuse atd… To pak přichází ten ‘AHA moment‘. Takže jestli se vám někdy stalo, že jste strávili 2 hodiny přemýšlením, a nic, a o den později vás z ničeho nic napadl geniální nápad, víte, čím to je. Pokud jste nad tím strávili dostatečně dlouho, váš mozek o tom pořád podvědomě přemýšlí, a hned jak se k tomu dostane Alfa, máte to! Na závěr vám tady přistrčím graf, kdy lidi dostávali jejich životní nápady.

Co z toho tedy vyplývá? Sprchujte se 🙂

Všem spoustu nápadů a inspirace!