Přeskočit na obsah

Lukáš Kladníček: Vyrostl jsem s Ambroziádou

 

Ahoj Ambroziádníci!

Dovolte mi, abych zavzpomínal, jak jsem byl před více než deseti lety přijat do kolektivu Ambroziády a kam mě to až zaválo. Ten můj první příjezd, to tehdy bylo celé ještě v plenkách a byla pouze Ambroziáda Vánoční, a to ještě v trošku jiném režimu.

Před těmi xx lety, to jsem byl na střední škole neumělecké, ale věděl jsem, že chci dělat do filmu. Jenže jsem nevěděl jak. Pamatuji se, jak jsem se zmínil svému kamarádovi Lukáši Vackovi, že bych rád posunul svoje domácí natáčení na větší úroveň, ale že nevím jak na to. Lukáš byl tenkrát jednou z hereckých tváří seriálu Velmi křehké vztahy na Primě a zároveň byl na Střední škole Panské, což je škola zabývající se mutlimediální tvorbou. V zimě byl Lukášem Kobrlem přizván k vedení filmové dílny na Vánoční Ambroziádě. No, a tak Lukáš Vacek přizval i mě. Takže jsme se sešli tři Lukášové, Andrejka, Deniska, Nikšule, Kačenka, Nácíček a mnoho, mnoho dalších a začali tvořit něco, co se rozrostlo v úžasné skoro celoroční kurzování :).

Každopádně pro mě byla a je Ambroziáda něčím, co mi pomohlo se dostat do současné situace, kdy se dostávám k zajímavým zakázkám a k spolupracím, ke kterým bych se třeba ani jinak nedostal. Určitě tu nechci nic vypisovat konkrétně a chvástat se, ale jsou věci, na které pyšný jsem. A za to velmi děkuji.

Začátky pro mě byly divoké. Všechno, co jsem předával vám Ambroziádníkům, jsem se musel sám naučit. Já to vždycky říkal, že jsem jen o krok před vámi. Každopádně s tím, co jsem znal, a předával, jsem se dostal na Vysokou školu na obor Audiovizuální tvorba se zaměřením na Střihovou skladbu. Což byl pro mě velký úspěch a já tak mohl začít předávat nové čerstvě získané zkušenosti dál. Myslím, že se to celkem i povedlo, protože například Lukáš Roubíček, kterého jsem dříve na Ambroziádě hodně ve skupině měl, teď na stejné škole studuje a zároveň už také jako lektor předává své zkušenosti dál. Pamatuji se i na ambroziádníka Šimona Štefanidese, který se vlastní pílí dostal na FAMU, nebo ambroziádníka Davida Baldu, který si splnil sen a ve velmi mladém věku, se mu podařilo natočit celovečerní film Narušitel. Zkrátka Ambroziáda dneska funguje jako takový motor pro nás všechny. Účastníky, lektory i oddílové vedoucí či praktikanty. Pro někoho jako motor pracovní, někoho učí fungovat poprvé v kolektivu, anebo si jen někdo jde najít nové kamarády. Pro ty všechny je Ambroziáda.

Díky za kolektiv, který Ambroziádu tvoří. Bez Lukáše, bez organizačního týmu, bez té stovky lektorů, kteří Ambroziádou prošli, ale ani bez Vás – Ambroziádníků, by nikdy Ambrozka nebyla to, co dneska je.