Přeskočit na obsah

Young Jery Lee: Proč zrovna Rock’n’Roll?

Hey, hey, this is a real wild child Young Jerry Lee speakin‘ again!!!

Tato věta proplouvá Instagramem, koncerty a studiovými nahrávkami od konce roku 2017. Od Lucerny, malé koncerty, větší koncerty, vlastní gigy, festivaly, až po kostely a všelijaká „svatá“ místa.
Říká vám něco Rock’n’Roll, Country, Gospel nebo Blues? Doufám, že ano, poněvadž o tom bude tento článek. Dále náplní tohoto článku bude samozřejmě naprosto mně typické magorské odkopávání stoličky, hraní nohou, loktem apod.

Ano! Nedivte se! Opravdu tohle všechno musím pro svou show dělat. Některé „fígle“ jsem si ponechal doteď, vždy totiž dokázaly zaujmout.  Dá se říct, že pro tu nejlepší show člověk dokáže udělat opravdu všechno, ovšem někdy se to může vymknout kontrole. Proto jsem se rozhodl se tu o vše s vámi podělit, něco vás naučit a něčím být v aktuální době prospěšný.  Tak se pohodlně usaďte a počtěte si.

O mých začátcích

Jako malý jsem nikdy nebyl nějak extra oblíbený. Spolužáci se mi posmívali a pravých kamarádů jsem měl opravdu málo. A ano správně, už v tuhle dobu jsem hrával na piano, ovšem nikdy mě to nějak nebralo. Mým snem bylo se stát bubeníkem. Možná se mi smějete a říkáte si, co by tenhle magůrek dokázal s paličkami a kolik šroťáků by protrhl, ale opravdu jsem si to přál a věřil v to. Nicméně na prvním stupni základní školy jsem se začal vracet ke svým původním kořenům, ke kterým mě učila rodina a speciálně můj děda Jiří Seydler. Byl to Rock’n’Roll a Boogie Woogie. Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard a podobně. Vždy jsem k této hudbě něco cítil a zkoušel se napodobit dědovo hraní na piano. Ovšem to mi z počátku nešlo, tak jsem se na to chtěl také hodně krát vykašlat. Z nějakého záhadného důvodu jsem se ale jednou ráno probudil, usmyslel si v hlavě, že chci být stejně dobrý jako děda, a tak se mi začalo teprve dařit. S opravdovým hraním a koncertováním jsem začal někdy v roce 2011 se stylem Boogie Woogie za pomoci mého učitele. Trénoval jsem dál a dál a najednou vše extrémně rychle uteklo a já dělal přijímačky na střední.

Poté jsem se seznámil s hudebním producentem Patrikem Kováčem, který mi nabídl nahrání celého alba s jeho studiovou kapelou (N. S. Records). A tak vznikla nejdříve smyšlená kapela Young Jerry Lee and Friendss albem „The Old Times“.

Toto album mělo velký úspěch mezi fanoušky Rock’n’Rollu a Country, ale já chtěl hrát živě a obohacovat něčím lidi naživo. Tak jsem se dohodl se svými talentovanými muzikantskými spolužáky (mezi kterými byl i bubeník Matyáš Hanzlík, který je členem doposud a dá se považovat za spoluzakladatele kapely), že založíme stejnojmennou kapelu. Odehráli jsme pár menších i větších koncertů a lidem se to líbilo! Tak jsme se rozhodli pokračovat a chtěli se dostat dál. HA! Povedlo se!

 Aktuálními členy jsou Matyáš Hanzlík (bicí), Kryštof Heger (Elektrická kytara) a Alex Chrápek (baskytara).

„WHOOOO, FEELS GOOD HONEY, IF YA BREAK IT ALL DOWN ON YA KNEES!“

A teď už konečně k tomu, co vás všechny zaručeně zajímá.

Jak zapůsobit na pódiu

Vždy předtím, než vylezete na pódium si musíte říkat, že jste ti nejlepší a lidi vás milují, tím zaručeně zaženete trému. Nádech a výdech, jak se říká. Pak už to jen nesmíte pokazit…a když se tak stane, tak se to snažte čímkoliv zamaskovat. Například nějakou zvláštní skopičinkou, po které vás budou lidé i možná obdivovat (klidně může být hlasová, na nástroj, nebo tělesná). Nebo využijte své herecké schopnosti a pobavte publikum. Tady na Ambroziádě to máte v sobě všichni! Ovšem pokud ani tímto ze začátku neoslovíte, tak musíte oslovit hudbou. Přestat s veškerými fóry a rozjet to v plné palbě, jinak vás nic nezachrání…ani strejda Jerry!

Je důležité také oslovit svou vizáží, takže dobrý outfit je jedno z dalších pravidel, které, i když se nezdá a zní malinko sebestředně, tak je opravdu důležité. Kdo by chtěl taky koukat na neupraveného štamgasta, že ano.

Pak je čistě na Vás, co uděláte jako další krok k úspěchu Vaší originální show. Ale vážení, na pódiu vždy úsměv a pozitivitu! Užívejte si ten moment, může být totiž poslední. Nikdy nevíte…

Proč zrovna Rock'n'Roll?

Jak už jsem zmiňoval v kapitole o mně, tahle hudba mě naplňuje něčím, co nedokážu popsat. Důležité ale je uvědomit si, že se 60 let stará hudba moc neliší od té dnešní…tedy až na to, že se v tomto žánru hraje na opravdové nástroje a zpívá se bez autotune (syntetická úprava hlasu, která se používá na dolaďování falešně zazpívaných tónů). Co se týče textu, tak si to přiznejme. Tenkrát se mladí lidé chtěli bavit víceméně stejně jako my dnes. Texty o štěstí, lásce, někdy i o návykových látkách a o životě. Koho by nebavila show plná ohně, chytlavých melodií, textů a atraktivních muzikantů. Schválně si na takový koncert někdy zajděte. Ovšem ryze Rock’n’Rollových kapel/muzikantů je dnes opravdu málo a stávají se raritou! O to víc to bude zajímavější zážitek ne?

Zde máte pár příkladů ze světa Rock'n'Rollu a Country/Blues jak dnešního, tak i původního:

Chuck Berry – Johnny B. Goode (https://youtu.be/T38v3-SSGcM)

Billy Lee Riley – Red Hot (https://youtu.be/f6P28bCPjAA)
Sharp Strumming feat. Young Jerry Lee – When my Baby (https://youtu.be/p5a1qQe3B0Y)

Young Jerry Lee – Y.J.L. ‚s Revival Show (https://youtu.be/-sze89g2JKk)

Jak oslovit hrou na piano / vlastní zkušenosti

Dnes je těžké oslovit hraním na klavír, ovšem pokud do hraní dokážete zpívat, máte o krůček blíže k úspěchu. Pro Elišku od Beethovena? Klasiku mám rád, ale musí být zahraná bez chyby, a hlavně nesmí být ohraná. To platí u všech klavírních i jiných skladeb. Ohrané skladby nikoho nezaujmou, maximálně komerčně založená místa. Zvolte si něco, co v dnešní době lidé neslyší na každém kroku. Nevadí, že skladba je až moc jednoduchá nebo moc složitá, musí se vám líbit. Jestli se líbí vám, bude se na 90 % líbit i ostatním. Já, jakožto pianista, mohu potvrdit, že se také lidem líbí rychlé skladby, které ale bohužel také nemůžete hrát moc často, přestaly by bavit. Podložte je nějakou „slaďárnou“, hned budete o trochu zajímavější 😊. Samozřejmě i když ze začátku neuspějete, nic se neděje. Můžete začít skládat vlastní skladby jakéhokoliv žánru. Vše si najde své fanoušky.

Pokud ale zaujmete a uspějete, podařilo se vám to a můžete s jistotou pokračovat v tom, co děláte. Běda vám, jestli si někdo zvolí cestu Rock’n’Rollu a Country/Blues, konkurence nemám rád! (sranda, samozřejmě)

Techniky, tipy, triky

  • Jako první cvičte každou ruku zvlášť na lehkých melodiích v rozmezí zhruba jedné stupnice nebo oktávy. Tím získáte už lehké povědomí o zvuku jednotlivých kláves a vaše prsty si zvyknou na klaviaturu.
  • Dále zkoušejte cvičit skladby, ve kterých každá ruka hraje jinou melodii a zkuste později obě ruce spojit dohromady. Věřte mi, že tohle, jestli se naučíte, tak s dalšími body skoro nebudete mít problém.
  • Pokud se vám daří udržet kontrolu nad oběma svými končetinami, i když každá hraje něco jiného, cvičte tempo a rytmus. Nejdříve pomalu, pak rychleji. Jestli máte klávesy, tak si nastavte „metronome“, který vám pomůže držet správnou rytmiku.

POZOR!!! Stává se, že když jako první začnete cvičit rychle, pomaleji už vám to u dané skladby nepůjde.

  • Je dokázáno Young Jerry Leem, že improvizace a znalost zvuku jednotlivých tónů může být prospěšná například při neoblíbené situaci, která se nazývá: „Chyba v sólovém hraní na koncertě před hodně lidmi“
  • Pokud už si myslíte, že na klavír umíte, můžete si to také rychle otestovat. Zavřete oči, nebo si je něčím zavažte a hrajte. Zahrajte si na Raye Charlese! Takhle to po secvičení písničky dělám já a funguje to! Jestli toto dokážete, už jste skoro profík.
  • Zbývá tu ale ještě poslední krok. Akordy. Jestli jste splnili všech předchozích pět bodů, měli byste už alespoň částečně znát jména akordů a jejich zvuk. Pokud hrajete na nějaký jiný nástroj, např. na kytaru, bude pro vás nauka o akordech snadnější. Akordy se mohou skládat ze tří, čtyř, pěti, a dokonce i více tónů. Buďte si ale jistí, že po vás nikdy nikdo nebude chtít osmi-tónové akordy…pokud se nerozhodnete hrát Jazz. Tento bod je důležitý, jelikož pomocí akordů dokážete vychytat jakoukoliv melodii nebo skladbu.
  • BONUSOVÝ BOD A ZAJÍMAVÝ FAKT – VOALÁ! Je z vás chvalitebný profi pianista! Chvalitebný, protože výborným profi pianistou stále zůstává Young Jerry Lee.

Chtěl bych poděkovat především čtenářům, kteří se rozhodli přečíst si tento úchvatný článek plný egoismu a necenzurovaného humoru. Dále také svým kamarádům, rodině, a především tobě dědo!
Bez Vás bych to nedokázal! Můžu Vám garantovat, že tenhle KILLER/REAL WILD CHILD A HLAVNĚ GREAT BALL OF FIRE bude zářit ještě hodně dlouho!

S obrovským díky a pozdravem

Make love, not war
Váš pianista a showman

Young Jerry Lee

„It’s not the money, it’s a love of a music and eh…playin‘ the piano ya know…“ -Y.J.L. 2019